sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Suomi100 - teemakäsityö

Odotan innolla uutta vuotta 2017. Erityisesti odotan kaikkia tapahtumia, jotka on järjestetty 100 vuotiaan Suomen kunniaksi. Naapurikuntaan puuhataan näyttelyä vanhoista käsitöistä, sen näyttelyn ainakin haluan nähdä. Käsityöt ovatkin olennainen osa suomalaista kansanperinnettä.

Mitä käsitöihin tulee, niin pidän persoonallisista käsitöistä. Yksinkertainen malli on hauskempi ommella/ valmistaa, kun siinä on oma jujunsa. Haluan käsitöideni erottuvan kaltaisistaan edukseen. Tänä vuonna ajattelin ammentaa teemoja ja ideoita käsitöihini Suomen historiasta, kansasta, rikkauksista, kulttuurista.... En osaa tarkalleen sanoa miksi, mutta innostun helposti uusista projekteista. Yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys inspiroivat minua ja saavat minut yrittämään parhaani. Siksi haastankin sinut mukaan kuvaamaan suomalaisuutta käsityön keinoin.

Kuvassa on nenäliinasäilytin, jonka kangas on kuvioitu apilanlehdillä ja aurinkovärjäyksellä. Pohjaan ompelin Suomi100 - tekstin ompelukoneella. Kirjaimet muistuttavat siitä vuodesta, jolloin suomi täytti sata vuotta. Edellisestä blogipostauksesta löytyy lisää kuvia nänäliinasäilyttimestä.

suomi100 nenäliinakotelo

Tammikuun teemaksi valitsin kansallissymbolimme. Niitä löytyikin yllättävän monta. Valmista tuote, joka ilmentää jotain kansallissymboliamme. Toteutus voi olla aivan konkreettinen, kuten karhukuvioinen paita, tai jotain abstraktia, kuten pehmeä ja pörheä sohvatyyny, joka tuntuu talviuntaan uinuvalta karhulta.

Kansallissymbolimme:

Kansalliseläin: karhu
Kansallislintu: laulujoutsen
Kansallishevonen: suomenhevonen
Kansallishyönteinen: seitsenpistepirkko
Kansalliskala: ahven
Kansalliskukka: kielo
Kansallispuu: rauduskoivu
Kansalliskivi: graniitti
Kansalliskoira: suomenpystykorva
Kansallissoitin: kantele
Wikipediasta löytyy lisää kansallissymboleista.

Omat suosikkini listasta ovat joutsen ja kielo. Ehkäpä myös ahven pääsee toteutuslistalle. Innostuin jo leipomaan joutsenen muotoisia pipareita joulun aikaan.
joutsen piparkakku

Miten homma etenee käytännössä:

1. Ideoi ja valmista käsityö tai useampi, tekniikka on vapaa.
2. Kuvaa ja esittele käsityösi muillekin sosiaalisessa mediassa. Olisi kiva, jos kertoisit myös tarinan käsityön syntymisestä.
 - Blogijuttusi voit linkittää ihan mihin tahansa minun blogini kommentteihin, lisäilen linkit sitten kuukauden yhteenvetoon
 - Kuvan voit julkaista myös instagrammissa #suomi100_käsityö ja tagilla @kangaskorjaamolla.
 - Kangaskorjaamon facebook sivuille voit lisätä kuvia
3. Ei olla turhan tarkkoja, eikä ainakaan stressata. Jos tammikuun teemaompelusi valmistuu maaliskuussa, niin ei haittaa mitään, esittele käsityösi sitten kun se on valmis. Osallistu niihin teemoihin, jotka tuntuvat hyvältä, kaikkiin ei ole pakko osallistua. Tai haasta itsesi ja tehtaile tusina suomiaiheista käsityötä!

Olen tosiaan avannut Kangaskorjaamolle uuden Instagramtilin, joten tervetuloa seuraamaan sinnekin puuhailujani.

Tässä on alustava suunnitelma vuoden teemoiksi:
Linkki vie teeman esittely sivulle.

Tammikuu: Kansallissymbolimme
Huhtikuu: Oma maakunta
Toukokuu: Sinistä ja valkoista
Kesäkuu: Suomi runoin ja lauluin
Heinäkuu: Suomi-neito, Suomi kartalla
Elokuu: Suomalainen sisu, kuvaa suomalaista luonnetta
Syyskuu: neljä vuodenaikaa
Lokakuu: Suomalainen kirjallisuus
Marraskuu: Mikä kansallissymboli puuttuu, mistä Suomi tunnetaan?
Joulukuu: Siniristilippumme/ kultainen leikkaus

Joulun ja uudenvuoden välipäivinä olen antanut lasten ommella nenäliinapussukoita. Omani on tuo mansikkakuvioinen, lapset kirjoittivat nimensä sisäpuolelle. Muut pussukat on tarkoitus jaella eteenpäin.
nenäliinakotelo

Toivon, että innostut lähtemään mukaan suomi100-juhlavuoden teemakäsitöihin. Rakennetaan yhdessä käsityötäyteinen juhlavuosi. Sivun oikeassa laidassa on tunnisteiden joukossa: suomi100, klikkaa siitä niin näet yhdellä kertaa kaikki teemakäsityöni.

12 kommenttia:

 1. Mahtava idea! Täytyypä kokeilla josko jollain osallistuisi :)
  /liinapolku.blogspot.fi ja @tuulavee :)

  VastaaPoista
 2. Tervetuloa mukaan matkaan. Tää eka on ainakin matalankynnyksen teema eli luulen, että siitä keksii helposti jotain :)

  VastaaPoista
 3. Kuulostaapa kivalta haasteelta! Heti tuli mieleeni tammikuun aiheista yksi juttu minkä voisin toteuttaa, mutta tiedän jo nyt että (jos nyt saan aikaiseksi), niin postaus siitä tulee vasta helmikuun aikana.. :) Kiva nähdä, mitä kaikkea keksitkään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mukaan vaan, ei haittaa vaikka julkaisee tammikuun teeman helmikuussa. Itselläni tämä teema ainakin kuohuu, uusia ideoita tulee aina vaan. Voi olla että vielä marraskuussakin tulee postattua kansallissymbolikäsitöitä.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiva kuulla. Innolla jään seuraamaan mitä syntyy...

   Poista
  2. Tässäpä olis tammikuun haastejuttu. :)

   http://pikkuakantilkkuvakka.blogspot.fi/2017/01/ahven-ja-karhu.html

   Poista
  3. Kiitos linkistä, olipa kiva tarina paitaparin rinnalla. Laitan linkkisi vielä tammikuun lopussa uudelleen esille, kun postaan omat viimeiset kansallissymbolikäsityöni

   Poista
 5. Oi, mielenkiintoinen haaste! Täytyykin pohtia, mihin ja miten osallistun! Ehdottomasti olen mukana, kun vain keksin sopivan työn. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu :) Tosi mahtavaa, että tämä on jo tavoittanut näin monta innokasta osallistujaa, ja sana leviää teidän kautta eteenpäin.

   Poista
 6. Tosi kiva haaste! Seuraan mielenkiinnolla, ja ehkäpä voin itsekin osallistua... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan vaan. Kävinkin jo blogissasi vierailulla ja mitä sieltä löysinkään: NalleKARHUN. Olet jo alitajuisesti tehnyt teemakäsityön :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti.