tiistai 10. lokakuuta 2017

Nokipainanta

Jäin koukkuun nokipainantaan. Innostuin kokeilemaan aina uusia ja eri asennoissa olevia kasvien lehtiä. Kokeilin eripaksuisia ja erivärisiä painantamateriaaleja. Lopputulos näytti aina erilaiselta riippuen siitä onko noettu kasvinlehti painettu kirjan sivulle vai pirteän väriselle kartongille. Oli jännittävää nähdä millainen jälki tulee lehden ruodista ja miten mustaa noki on tällä kertaa. Joskus lehden kuvio toistui paperin pinnalle hyvin tarkkarajaisena, joskus hyvin herkkänä harmaana ja toisella kertaa taas niin mustana kuin noki vain voi olla.

Tämä on kuvapostaus tekemistäni nokipainantakokeiluista. Näitä nokipainatuksia ajattelin jatkojalostaa kortteiksi, tauluiksi, kirjekuoriksi tai mitä nyt näistä keksiikin.

Nokipainanta kirjansivuille


nokipainanta


Nokipainantaa lehdellä

 

Nokipainannan työvaiheet:

 
Ennen nokeamista kaakelilaatta sivellään kevyesti ruokaöljyllä. Sitten laatta noetaan kynttilänliekin päällä. Superlonista tehdyllä töpöttimellä noki kerätään laatasta ja töpötellään kasvin lehdelle. Kasvin lehti painetaan kartongille, päälle asetetaan talouspaperi tai puhelinluettelon sivu, jonka avulla kasvinlehdestä saa hinkattua noen paremmin kartongille.

Laatan nokeaminen


noen kerääminen laatasta


nokipainanta


Käytännön vinkkejä nokipainantaan

  • Kruunukynttilä on paras muodoltaan laatan nokeamiseen. Pöytäkynttilä on liian leveä, eikä laattaa saa tarpeeksi lähelle liekkiä.
  • Karheapintainen mattalaatta saattaa kerärä nopeammin ja runsaammin nokea kuin kiiltävä laatta. Näin luin jostan, mutta en ole itse kokeillut.
  • Laita ruokaöljyä niin vähän kuin mahdollista laatan pinnalle, muuten ruokaöljy tahraa kartongin tai öljy voi tulla ohuesta paperista läpi.
  • Minä prässäsin kasvin lehdet sanomalehden välissä ennen painamista, koska ne olivat niin märkiä. Prässääminen ei ole välttämätöntä, voit työskennelä tuoreiden lehtien kanssa.
  • Samaa lehteä voi käyttää useamman kerran painamiseen.
  • Laita noki kasvin lehden nurjalle puolelle, näin lehtiruodit erottuvat paremmin
 
Käytin painantamateriaalina kirjan sivuja, kartonkia ja mulperipaperia. Tässä alapuolella kuvassa ovat mulperipaperille tekemäni kuviot.
nokipainanta mulperipaperi


kasvinlehdillä askartelua


nokipainanta erilaisilla lehdillä


Kaikista uskomattominta on, ettei noki tahriinnu valmiissa kortissa. Ruokaöljy kiinnittää noen niin ettei fiksatiivia tai muutakaan kiinnitettä tarvita. Tässä kuvassa hinkkaan sormella nokipainantakuviota, eikä kuvio mene pilalle. En olisi uskonut ennen kuin itse kokeilin.

Nokipainanta ei tahraa


vanhan kirjan sivut hyötykäyttöön

Idean nokipainantaan sain Lumisiivet blogista. Siellä on tehty nokipainantaa nuottipapereille ja laulukirjan sivuille. Jos käyttää painantamateriaalina joulurunoja tai joululauluja, niin nokipainannalla saa tehtyä kauniit ja herkät joulukortit.

Jos sinulta löytyy vanhoja kirjoja ja ylimääräisiä kirjansivuja, niin vinkkaan tutkimaan kirjansivuista askartelemani joulukortit. Kirjansivuista tehtyjen joulukorttien aiheina ovat poro, kynttilä, lumiukko ja joulukuusi.


Kasvien lehtivihreää voi käyttää myös kankaan kuviointiin. Tarvitset vain vasaran, jolla lehvihreä paukutetaan kankaaseen. Helppoa kuin heinänteko, tässä ovat ohjeet.

Innostuin myös Pieni Lintu blogin makrokuvahaasteesta. Tämän viikon teemana on lokakuu. Perinteisiä asioita mitkä liitetään lokakuuhun ja syksyyn ovat pimenevät illat, kynttilän valo, kirjaan tarttuminen, ruskan värjäämät lehdet. Nämä asiat toistuvat minunkin kuvissani, mutta yllättävällä  tavalla. Halusin näyttää nämä syksyiset asiat erilaisessa valossa. Harmaan eri sävyt voivat olla hyvin herkkiä ja kauniita. Toivottavasti viihdyit kuvien äärellä.


Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon ompeluniksejä

 

26 kommenttia:

  1. Oi miten upeita painatuksia. Nuo lehtikuviot näkyy niin upeasti pinnoilla! En ole ikinä tuollaista nokipainataa kokeillut, mutta heti kun tulee sopiva tilaisuus on kyllä kokeiltava, niin jännältä näyttää:) Kiitos hyvistä ohjeista! Ihanaa syksyistä viikkoa sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, minäkin ajattelin ihan samaa kun ekan kerran näin nokipainantaa, heti päästävä kokeilemaan.

      Poista
  2. Vau.En ole ennen kuulutkaan mutta todella kaunista jälkeä.Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Olisi mielenkiintoista tietää kuka tämän on keksinyt ja miten. Tuntuu ainakin tuoreelta tekniikalta.

      Poista
  3. Hieno idea.
    Lehtikuvio näkyy kauniisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuhannet kiitokset. Sekin toukansyömä reikäinen lehti, joka ei päässyt näihin kuviin mukaan, oli myös omalla tavallaan kaunis ja siinäkin reiät ja lehtiruodit toistuivat tarkasti.

      Poista
  4. Onpas kiva idea! Tämä menee kokeiluun, ja täytyypä miettiä, miten tuota voisi tehdä lasten kanssa ilman kynttilänliekkejä...Todella hauska lopputulos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kiitos! Pienten käsien on kyllä raskas kannatella laattaa. Jos käyttää kahta laattaa niin aikuinen voi noeta toista ja lapset voivat kerätä toisesta nokea töpötettäväksi. Yllättävän paljon kuitenkin nokea menee.

      Poista
  5. Mielenkiintoinen tekniikka! Tosi kivoja korttipohjia..

    VastaaPoista
  6. Tätä olis kyllä mielenkiintoista testata! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Pitäkää syksyiset illanistujaiset kaveriporukalla kynttilän äärellä :)

      Poista
  7. Kiva, että innostuit nokipainannasta. Se on kyllä innostava tekniikka. Olit kirjoittanut hyvät ohjeet, lehtien prässääminen voisikin helpottaa noen levittämistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erityisen mahtavat kiitokset sinulle, kun teit oman postauksen ensin aiheesta, sitä kautta minäkin tutustuin kerran tekniikkaan.

      Poista
  8. Onpas kiva idea. Kiitos tästä vinkistä

    VastaaPoista
  9. Olisipa mukava kokeilla tuota nokipainantaa. Kiitos hyvästä ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tätä on helppo kokeilla, tarvikkeet löytyvät melkein joka kotoa ja kierrätyspisteestä mahtanee löytyä kaakelit, jos niitä ei ole.

      Poista
  10. Hassua, mutta sopivat syksyyn kuin nenä päähän.

    T. Täysin arkista

    VastaaPoista
  11. Hieno idea taas Johanna! Olen kyllä polttanut reunoja, mutta painanta on jäänyt tekemättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista Irja :) Kannattaa kokeilla painantaa, jos vaan kiinnostaa. Tämä on tosi koukuttavaa puuhaa ja kaunista jälkeä tulee aivan itsestään luontoäidin materiaaleilla.

      Poista
  12. Kiitos ohjeesta, ehdottomasti pääsee kokeiluun. ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt syksyllä tämä onkin taas ajankohtainen tekniikka, kun saa säilöä talteen kesän muistot ja metkut :) Kiitos Koivuhiiri ja kivoja kokeiluja.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.